ROSHANGARAN

ROSHANGARAN

امیرالمؤمنین علی(ع) : اگر چشم بینا داشته باشید حقیقت را نشانتان داده اند ؛ اگر هدایت می طلبید شما را هدایت کرده اند؛ اگر گوش شنوا دارید حق را به گوشتان خواندند.

نویسندگان

پرسش : از خانواده‌های مذهبی فرزندان ناصالح به دنیا می‌آیند و از خانواده‌های بی‌دین یا کم تقید، فرزندان صالحی می‌آیند! علت چیست و آیا با عدل الهی مغایرت ندارد؟!

پاسخ :

 

هیچ امری در عالَمِ خلقت با عدل الهی مغایرت ندارد. خدایی که عادل نباشد، اصلاً خدا نیست، چرا که نقطه مقابل عدل، ظلم است و حتی فرض ظلم در مورد خدا نیز غلط است. کسی که عادل نباشد، معلوم است که علیم، حکیم، قادر و متعال نیز نمی‌باشد و کلاً ضعف، نقص و نیستی به او راه یافته است و خداوند متعال منزه (سبحان) از این اوصافی می‌باشد که فقط در مورد مخلوقات صدق می‌نماید:

«سُبْحَانَ رَبِّ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ رَبِّ الْعَرْشِ عَمَّا یَصِفُونَ» (الزخرف، 82)

ترجمه: پروردگار آسمان‌ها و زمین [و] پروردگار عرش از آنچه وصف مى‏کنند منزه است.

به چند نکته‌ی مهم باید توجه داشت:


الف – عدل به معنای مساوات یا مطابق میل بودن همه چیز نیست، بلکه یعنی «قرار گرفتن هر چیزی در جای خودش». نظام عالَم، قانونمند و حکیمانه است. پس اگر کسی مؤمن بود، نماز شب می‌خواند و احیاناً کبریتی از دستش به زمین افتاد و ندید و خانه‌اش به آتش کشیده شد، نمی‌تواند معترض شود که پس عدل خدا چه شد؟!

ب – نمازخواندن یا ننوشیدن مشروب تنها شرط لازم برای تربیت خود و فرزندان نمی‌باشد، چنان چه ترک نماز و یا شرب خمر نیز تنها عامل انحراف فرزندان نمی‌باشد و عوامل مؤثر دیگری نیز وجود دارند.

ج – گاه شخص مسلمان و به اصطلاح مؤمن نیز خطاهای بسیار بزرگی دارد که به خاطر عادت یا بی‌بصیرتی، خودش متوجه نیست. به عنوان مثال: همه می‌دانند که زنا عمل بسیار زشت، زننده و کثیفی است و مردان و زنان مؤمن، از مردان زناکار یا زنان زانیه دوری می‌گزینند، اما به راحتی در نشست‌های خانوادگی یا جمع‌های صمیمی غیبت می‌کنند، در حالی که تصریح شده «الغیبت اشد من الزّنا – غیبت [در زشتی و پلیدی] از زنا شدیدتر است»- پس آثار سوءاش نیز بیشتر است. یا آن که اذهان عمومی قتل نفس را پلید و قاتل را انسان وحشتناکی قلمداد می‌کنند، اما به راحتی علیه یک دیگر فتنه می‌کنند، در حالی که قرآن کریم در چند آیه تصریح نموده که فتنه از قتل شدیدتر و بدتر است. همین‌طور است گناهان دیگر و از جمله لقمه حرام یا شبهه‌ناک. چه لقمه و غذای مِعدَوی باشد و چه لقمه و غذای فکری و معنوی. به قول حافظ:

بی‌خبرند زاهدان نقش بخوان و لا تَقَل

مست ریاست محتسب باده بده و لا تَخَف

صوفی شهر بین که چون لقمه شبهه می‌خورد

پاردمش دراز باد آن حیوان خوش عَلَف

د – نکته مهم‌تر آن که خروج فرزند ناصالح از خانواده صالح و بالعکس که به مثابه «یُخْرِجُ الْحَیَّ مِنَ الْمَیِّتِ وَیُخْرِجُ الْمَیِّتَ مِنَ الْحَیِّ»، یعنی خارج کردن زنده از مرده و مرده از زنده می‌باشد، خود گواه و دلیل محکمی بر نقش اختیار و بالتبع انتخاب است. چرا که هر چند شرایط محیطی و جانبی آثاری قطعی داشته و حالاتی را تحمیل می‌کنند، اما در عین حال اختیار و امکان مالکیت و تسلط بر خود، از هیچ کس سلب نمی‌گردد. از این رو مکرر شاهدیم که مثلاً دختر یا پسری در یک خانواده مسلمان و حتی مؤمن، غرب‌زده، لاابالی و فاسد می‌گردد و متقابلاً یک دختر یا پسر آلمانی، فرانسوی یا امریکایی که در خانواده‌ای کاملاً بی‌دین و بی‌تقید به دنیا آمده و یا اگر خانواده‌ی سالمی داشته، در هر حال با اسلام آشنایی نداشته و در جامعه‌ای کاملاً فاسد رشد کرده است، با انتخاب خود اسلام ناب را پذیرفته و مکتب اهل بیت (ع) روی می‌آورد.

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی